Gömbi süni rehabilitációs programja

Gömbi rehabilitációs programja.

Tüskeböki Menedék Alapítvány

Publikálása

Szerző:  Molnár Mária Krisztina   ( kuratóriumi elnök)

Kuratóriumi tagjai : Fűri Imre

                                    Keresztény Vargáné Szilvia

Keleti süni balesetet szenvedett, tüdője megsérült, mert elektromos kapu alá szorult mikor kinyílt, görgette maga alatt azonnali orvosi ellátás megtörtént. Gondozója nem megfelelő, szabályozott mennyiségű élelemmel látta el, túl sok kalóriát kapott (lisztkukacot és cica tápot), nem volt fizikai kondíció fenntartására futókerék ezért gyorsan felszedte a fölösleges kalóriát igy nagy túlsúlyra tett szert. Mozgás szegény környezete, illetve környezeti inger is kevés érte. Mentálisan zárkózottá vált.

Gömbi 2022.03.27-én érkezett hozzánk. Nagyon túlsúlyosan állapotban: 1.516 kg-mal.

Nem evett, nem ivott semmit. Fogai teljesen épek, a belső szervei elzsírosodtak a helytelen táplálás és a mozgás szegény tartási hely végett.

Zsírmáj alakult ki nála. Ez abban mutatkozott meg. hogy annyira telítődött a mája, hogy nem adott utasítást az agynak, hogy enni, inni kell. Valamint nem volt vizelet és bélsár ürítés.  Ez okból kifolyólag csak úgy maradhatott életben, hogy mesterségesen tápláltuk fecskendőből etetve, itatva, illetve infúziót kapott abban vitaminok, ásványi anyagok, gyógyszerek voltak.

 Napi kétszer táplálva és este infúzióval. Fehérjét lehető legminimálisabbra csökkentve (lisztkukac, hús teljesen elhagyva). Az étrendje sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, pici tojás ez mind megfőzve. Kiegészítve immun erősítővel, gastroferm bélflóra regeneráló vitaminokkal. Fontos követelmény a rostos táplálék bevitel. Állatorvossal folyamatos kommunikáció mellett.

Gömbi étvágya mozgás, infúziós terápia, valamint a fecskendőből történő etetés ellenére sem tért vissza, ezért elkerülhetetlen lett a szteroid injekció adása is. Parazita mentesítés is megtörtént.

Folyadék pótlása kevés cica tápszerrel történt, de csak ízesítés képen ezáltal tudtuk növelni a vitaminok és a folyadék bevitelét. 2 nap folyadék pótlás után vizelet is normális ütemben kezdett ürülni, valamint a bélműködés is beindult.

Fogyási programját futókerék megismertetésével kombinálva kezdtük meg: amelyet 5 perc alatt elsajátított. Afrikai sün futókerék mintájára készült, figyelembe véve, hogy gerincük egyenes vonalba legyen, testméretéhez igazítva.

Első edzés időtartama 8 perc volt. Következő időtartam már 15 percet tett ki. Napról napra nagyobb időtartományt bírt.  Ha elfáradt szabadon kijöhetett a kerékből vagy megállhatott. A kerékre felhelyezésre került egy digitális kijelző, amelyen sebesség és tempó méréséhez volt szükséges. Az első napokban még nem mutatta a sebességet lassú sétával kezdte. Bevált módszerem alkalmazásával nagyon sokat beszéltem hozzá, ez arra jó, hogy elnyerjem a bizalmát és megismerje a hangomat, valamint az ő reakcióit megtapasztaljam. Nagyon kedves nem harapós sünit ismerhettem meg. Pozitív visszajelzést tapasztaltam.

3 nap múlva már saját magától napi kétszer 35-40 percet tekert. Egyre fittebb lett. A mért súlya 1.466kg volt. Itt már sikerült 0.05 gramm leadása.

A séta már gyorsabb tempóban történt így 1.2 km/óra sebesség is mérhető volt.

2022.04.06-án mért súly 1.399kg.Fogyás mértéke 0.067 gramm.  


Fizikai kondíciója jelentősen fejlődött, mentális változásokat is megfigyeltünk rajta. Ez abban mutatkozott meg, hogy rögtön reagált, ha szólította az ember, egyre jobban és bátrabban fedezte fel környezetét. Érdeklődése a környezet iránt is kinyílt.

Megérkezése után 12 nappal márt bírta az egy órás kerekezést saját tempója meghatározásával. Ugyanakkor észleltem, hogy kezdte a kombinációs gondolkodást, mert kerekezés közben időnként megállt és megnézte ott vagyunk-e? Ha igen tovább kerekezett. Ha kimentünk a helyiségből és ellenőrizte, hogy nem vagyunk ott elkezdte a lopakodó üzem módot és kiszökött rendezte a környezetében található tárgyakat (cipőket) és analizálta a rajta található szagokat. Ez ismét a szellemi mentalitás javulásának egy lépése.

A testmozgás időtartama szépen lassan emelve folytatódik. A zsírpárnácskák fokozatos átformálása izomzattá.

Gömbi 2 hét után is csak mesterséges táplálás útján eszik és iszik, de mentális állapota sokat javult. Érdeklődik, elemzi az illatokat, valamint testsúlya is csökkent 1.374kg-ra.
A testmozgás időtartama már 1 óra, és a tekerés gyorsasága is növekedett. Tápszeres oldatot már sokkal szívesebben fogyasztja, de továbbra is fecskendőből.
Folytatjuk a kalória égetést orvosi konzultációval párhuzamosan.
Eddig elért fogyás 14.2 dkg. Fizikai kondíciója jelentős erősödött.
Gondozásunkban eltöltött 15 nap reggelén már nagyon azon munkálkodott, hogy kerülje a reggeli kondicionáló edzést, mert ahogy végeztem a teendőimet rögtön azt kezdte figyelni, hogy lehet elkerülni a reggeli fizikai tréninget. Nagyon is fejlődik a mentális javulása, a kis arcán látszik, hogy gondolkodik. Bélsár és vizelet megfelelően működik. Ellátása továbbra is mesterségesen történik. A száját már önkét nyitja és kapja be az élelmet, de is javulásnak tekinthető.

Megérkezése után pontosan 3 hétre elkezdett önállóan enni és inni. Leadott súly 25 dkg.

Ez egy nagyon fontos lépés a kezelése folyamatában nem kell infúzió, nem kell mesterségesen táplálni. Ezt nagyon nagy sikernek értékeltem.

Fontos a további fogyókúra folytatása hiszen még mindig nagyon túlsúlyos és sok a zsiradék a bélrendszerében. Ez nagyon megterheli a szívet és a többi szervet. Valamint az izomzat további fejlesztése, kondíció javítása. Mentális fejlődése nagyon sokat javult.
Megfigyeltem amint a kis birodalma ajtaja nyitva marad azonnal felfedezni indul és körbejárja a helyiséget, valamint kiszélesíti a területet. Újabb helységeket kezd uralma alá vonni. Mindent megnéz, szimatol és szaladgál.
A behelyezett élelmet is jó ízűen elfogyasztja és kellő mennyiségű folyadékot is bevisz a szervezetébe. Ez döntő fontosságú mérföldkő a gyógyulás felé.

A következő feladat további 25 dkg fogyás izomzattá alakítva. Az élelme: Sütőtök, édesburgonya, sárgarépa, tojás, de korlátozott mértékben. Amely egy teáskanálnyi méretű étel és 5 ml liter folyadékkal keverve. Immunovet Immunerősítő, valamint Gastroferm bélflóra regeneráló hozzáadásával. Az a cél, hogy a napi folyadék szükséglet bekerüljön infúzió nélkül. Ez okból naponta többször kis mennyiségben 5 ml kapott. Valamint az egészséges bélműködés megtartása miatt rostos étel biztosítása is szükséges.

2022.04.20 án-reggel nyitva hagytam a kis birodalma ajtaját, hogy saját magától jöjjön ki az alvó helyéről. Ezzel is egyre bátrabb és nyíltabb viselkedés felé pró bálom ösztönözni. Sokkal több folyadékot fogyaszt ezért talán elhagyhatjuk az infúziós folyadék pótlást. Nagy reggeli séta után saját döntése alapján visszament a háló helyiségébe.

2022.04.25-én mért súlya 1.24 dkg újabb 4 dkg súlyt adott le. Jelenleg a pihenős korszakát éli mert nagyon szereti elkerülni a fizikai edzést inkább a testi érintést szereti, ami dögönyözést, masszírozást jelenti, de azt nagyon élvezi, és egy picit aludhat is az ember ölében. Nem túl sokat, hogy ne szokjon az emberi érintéshez hiszen, ha teljesen felkészül az életre akkor vissza lesz helyezve a természetes környezetébe. De ez még hosszú folyamat lesz. Továbbra is már nagyon szépen eszik, iszik önállóan.

Gömbi rehabilitációja újabb program kerül bevezetésre megpróbáljuk megszerettetni vele a labdajátékot, hogy más elfoglaltság is szerepeljen a mentális kezelésében is. Kedély állapotát sokszor az időjárás is nagy mértékben befolyásolja. Hol jobb a kedve hol meg lusta faktor tényező uralkodik rajta. Ha javul a kinti hőmérséklet kinti kennelben folytatódik a kezelése változatosabb környezet, ingerek (homokos terület, bogarászás, növényekkel tarkított) futó kerék folyamatosan ki lesz helyezve.
Orvosi kontrol folyamatos.
Még mindig nagyon hamar elfárad, de ez a gyenge fizikuma és a szerveit még mindig nagyon terhelő súlyfeleslegnek a következménye.
Mivel nem akart fizikai mozgást végezni (kerekezni), így jó idő beálltával új gondolatként megpróbáltuk az udvari kifutóba kihelyezni. A fajtásai, melletti kifutóba hátha a jelenlétük pozitívan befolyásolja, illetve az új környezet is megmozgatja mentálisan. A legnagyobb örömünkre este felfedezte az új környezetét és tanulmányozott mindent. Saját maga kezdte hajtani a futó kereket lehet, hogy motiválta, hogy a fajtársai is ezt csinálták. Ez egy nagyon fontos lépés a gyógyulása során. Érkezése után 35 napra a mért súlya 1.236 dkg. Eddig elért fogyás 27.7 dkg.


Mivel még a folyadék fogyasztása nem megfelelő, infúziós oldatot kap vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Élelme továbbra is kalória csökkentett, immunerőtővel és gastrofermmel kiegészítve.

Gömbi mentális fejlődése jelentősen fel gyorsult, szürkület beálltával sokat sétál és magától is használja a futó kereket. Már önállóan étkezik kalória szegény, de vitamindús étrend, sok folyadékkal. Reggel és este étkezik. De még mindig nem elegendő a bevitele így infúzióval még pótoljuk a szükséges ásványi anyagokat.

Következő mért súlya: májús 29-én 996 dkg. Leadott Súly 56.8.dkg

További testsúly csökkentés már nem szükséges. Étrendjébe változás történt most már szinten szinten tartás szükséges élelme főtt hússal és kukaccal kiegészítésre került. Jelenlegi élelem összetétele: Sárgarépa, Főzőtök, Édesburgonya, Tojás, főtt disznóhús, élő lisztkukac. Vitaminok: gastroferm, immunovet immunerősítő. Az élelem mennyisége is emelésre került. A testsúlya már megfelelő, izomzat építés a következő feladat. Nagy kifutója van sokat sétál, de keveset futó kerekezik, mert hamar elfárad. Fokozatos fizikai felépítés szükséges.

Mentálisan már teljesen felépült. Érdeklődő, jó vitalitású.

Szabadon engedés még várat magára. Csak állatorvos konzultáció jóváhagyás után.

További dokumentáció is készül a szabadon engedésig.

Szerző: Molnár Mária Krisztina .