Süntartás

Tavasztól őszig, ha sünit találunk nem szedjük össze, csak abban az esetben, ha látható sérülés van rajta (véres, húzza magát, esetleg kutya-macska megfogja) ilyen esetben állatorvoshoz kell vinni. Késő ősszel a láthatóan 400 gramm alatti sünik nem élik meg a tavaszt, téli álmukból nem ébrednek fel mert nincs zsírtartalékuk. Ezeket a süniket kell menteni a téli fagyok előtt.

Az átteleltetéshez szükséges:

  • Ketrec, amiben függőlegesen vannak a rácsok, illetve a vízszintes rácsozatú ketrecet hálóval kell ellátni, mert a kistestű sünik fel tudnak mászni a rácsokon, és beszorulhatnak. A ketrec minimális mérete 30x50 centiméter per süni.
  • A ketrec aljában széna.
  • Víz állandóan legyen a süni előtt.
  • Egyszeri tápláléknak nedves sün vagy macskaeledel adható.
  • Hosszú távon az egészségük érdekében fontos a megfelelő táplálás, ezek a következők: sárgarépa, édesburgonya, tök, csirkenyak, tojás. Mind főzve, minimális sóval ízesítve. Valamint nyersen lisztkukac is adható fokozatosan emelkedő adagban. Étkezésenként egy-egy darabról öt darabra emelve. A vitamin pótlására kaphatnak táplálékkiegészítőket például, Immunovet, Gastroferm; valamint természetes vitaminforrásként csipkebogyót szárítva adhatunk a süniknek.
  • A kis súlyú, 200 gramm alatti sünik napi háromszor kapjanak enni, egy-egy adag (kb. egy bébiételes üveg kupakja) amit 15 percig hagyjunk előtte. 200 grammos súly felett, napi kétszeri táplálás elegendő, a fenti adag kétszeri elosztásával.
  • Bekerüléskor szükséges a sünik féreghajtása, amit egy előzetes állatorvosi vizsgálat ajánlott, hogy megelőzzön. Ezeken kívül a ketrecbe helyezzünk el egy „mókuskereket”, ami a sün rendszeres mozgását segíti elő.
  • Alapítsunk ki a süni részére bújózsákot (például gyermektől maradt sapka, kötött sál, zokni, stb.). A ketrec tisztítása során, ezeket a bújózsákokat nem kell eltávolítani, mivel ezt tekinti a süni az otthonának.
  • A süni ketrecek heti két-háromszoros kistakarítást, illetve heti egyszeri nagytakarítást/fertőtlenítést igényelnek.

A tavaszi elengedés előtt, fokozatosan kell hozzászoktatni a süniket a földigiliszta fogyasztásához. A súlyuk meg kell haladja a 400 grammot, valamint érdemes az elengedéshez alkalmas helyet találni számára, mint például az embereke által kevésbé látogatott területek, ahol természetes vízforrás is van a közelben.

Amennyiben nem sikerült minden kérdésre választ találni, tegye fel kérdéseit bátran, és igyekszünk mielőbb válaszolni. Buta kérdés nem létezik, csak fel nem tett kérdés. Tegyünk együtt a sünikért!